Składniki:
- mięso mielone – 400 g wieprzowiny lub wołowiny
- cebula – 1
- pomidory w puszce – 400 g
- czerwona fasola w puszce – 400 g
- ryż lub kasza jaglana – 200 g
- olej – 1 łyżka
- sól – 1 łyżeczka
- papryka słodka – 1 łyżeczka
- kmin rzymski – 1 łyżeczka
- czosnek granulowany – 1 łyżeczka
- chili– 1/2 łyżeczki
- świeża natka pietruszki – do dekoracji
Wykonanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę kroimy w kostkę.
Mięso rozdrabniamy palcami i przerzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Podsmażamy mięso, cały czas mieszając i rozbijając na mniejsze kawałki.
Gdy mięso całkowicie się zetnie, dodajemy cebulę i przyprawy. Smażymy przez kolejne 5-7 minut, aż cebula zmiękną.
Pod koniec dodajemy pomidory z puszki i przepłukaną, odsączoną fasolę. Mieszamy wszystko i dusimy przez kolejne 5 minut.
Na patelnię dodajemy ugotowany, odsączony ryż i mieszamy.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz