Składniki:
- pomidory – 5 średnich malinowych
- masło – 50 g
- sól – 1/2 łyżeczki
- cukier – 1 czubata łyżeczka
- bulion – 1 litr
Wykonanie:
Pomidory zalewamy wrzątkiem w misce i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę około 1cm i podsmażamy na maśle przez 15 minut. Pomidory doprawiamy solą cukrem.
Do Ciepłego bulionu wlewamy podsmażone pomidory i ręcznym blenderem rozdrabiamy aż uzyskamy konsystencję wodnistej pomidorówki.
Kluski lane:
- żółtko – 1
- woda – 100 ml
- mąka – 100 g
- sól – szczypta
Wszystkie składniki ucieramy widelcem w kubku, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany.
Przez ząbki widelca powoli wlewamy ciasto bezpośrednio na gotujący się rosół. Gotujemy 2 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz