Ciasto makowe:
- jajka – 5
- cukier – 3/4 szklanki
- suchy mak – 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia – 2/3 łyżki
- mąka – 2/3 szklanki
Białka ubijamy na sztywno dodając cukier. Wrzucamy żółtka
wciąż ubijając. Dodajemy mak oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie mieszamy.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30
minut.
Gdy ostygnie przekrawamy na dwa blaty.
Ciasto kakaowe:
- jajka – 6
- cukier – 3/4 szklanki
- mąka – 2/3 szklanki
- kakao – 50 g
- soda – 2/3 łyżeczki
Białka ubijamy na sztywno dodając cukier. Wrzucamy żółtka
wciąż ubijając. Dodajemy kakao, mąkę i sodę. Delikatnie mieszamy.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30
minut.
Gdy ostygnie przekrawamy na dwa blaty.
Masa kakaowa:
- mleko – 1/2 szklanki
- masło – 250 g
- cukier – 1/2 szklanki
- kakao – 3 łyki
Do rondelka wlewamy mleko. Dodajemy 100 g masła, cukier i
kakao. Wstawiamy na wolny ogień cały czas mieszając. Zagotowujemy składniki.
Masę zostawiamy do wystygnięcia.
150 g masła ucieramy na puch dodając po jednej łyżce masy.
Masa śmietanowa:
- śmietana 30% – 1 i 1/2 szklanki
- galaretki cytrynowe – 2 opakowania
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do
stężenia.
Śmietanę ubijamy stopniowo dodając tężejącą galaretkę.
Masa pomarańczowa:
- pomarańcze – 2
- jabłka – 3
- rodzynki – 100 g
- cukier – 1/3 szklanki
- galaretka pomarańczowa – 1 opakowanie
- woda – 1/2 szklanki
Z pomarańczy wybieramy miąższ.
Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce i dodajemy do
pomarańczy. Wlewamy wodę, dodajemy cukier i rodzynki. Gotujemy na małym ogniu,
mieszając aż masa się podsmaży. Wsypujemy galaretkę i mieszamy do jej
rozpuszczenia. Studzimy.
Ułożenie warstw:
Na blat makowy wykładamy masę kakaową. Przykrywamy plackiem
kakaowym, wykładamy masę śmietanową, na to kładziemy drugi blat makowy.
Rozsmarowujemy na nim masę pomarańczową. Przykrywamy drugim plackiem kakaowym.
Możemy udekorować polewą lub dowolnie wykonanymi ozdobami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz