Składniki:
- por – jasna część z 1 sztuki
- filet z kurczaka – 2 pojedyncze
- masło – 1 łyżka
- oliwa – 1 łyżka
- ryż – 200 g
- sól, pieprz, słodka, wędzona i ostra papryka, curry, czosnek granulowany – do smaku
- ciepła woda – około 150-200 ml
- mąka pszenna – 1 łyżka
- śmietanka 18% – 50 ml
- natka pietruszki – do dekoracji
Wykonanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jasną część z pora kroimy w półkrążki i podsmażamy na maśle. Zdejmujemy z patelni i podsmażamy na oliwie pokrojony w kostkę filet z kurczaka. Doprawiamy przyprawami i dodajemy por. Zalewamy całość wodą w takiej ilości, by zakryć mięso. Dusimy na małym ogniu przez około 15 minut.
W szklane mieszamy mąkę ze śmietanką i odrobiną wody. Wlewamy na patelnie, energicznie mieszając. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut.
Przed podaniem posypujemy siekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz