Dziś bardzo sezonowo, truskawkowo. Szybka i łatwa tarta. Na gorące dni możemy podać z koktajlem truskawkowym z dodatkiem lodów waniliowych. Jest to idealne połączenie dla tych, którzy lubią świeże owoce.
Kruche ciasto:
- mąka tortowa – 250 g
- masło – 100 g zimnego
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- cukier – 80 g
- jajko – 1
- śmietana 18% – 1 łyżka
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło. Siekamy nożem, dodajemy cukier, jajko oraz śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej na kształt formy do tarty. Usuwamy jedną folię i układamy ciasto w formie, usuwamy drugą i wystające części ciasta. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do lekkiego zarumienienia, studzimy.
Schłodzone ciasto wałkujemy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej na kształt formy do tarty. Usuwamy jedną folię i układamy ciasto w formie, usuwamy drugą i wystające części ciasta. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do lekkiego zarumienienia, studzimy.
Dodatkowo:
- budyń waniliowy – 1 opakowanie
- mleko – 500 ml
- cukier waniliowy – 2 łyżki
- tryskawki – 200 g
- płatki migdałów –garść
Truskawki myjemy i układamy na masę budyniową.
Migdały prażymy na patelni lub w piekarniku, posypujemy nimi tartę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz