Spód:
- herbatniki – 150 g
- masło – 100 g
- orzechy ziemne solone – 1 garść
- cukier – 80 g
- jajko – 1
- śmietana 18% – 1 łyżka
Orzechy siekamy, ciastka tłuczemy lub blendujemy na gruby piasek.
Masło roztapiamy i wlewamy do ciastek i orzechów. Dokładnie mieszamy i wykładamy na dno tortownicy o średnicy 24 cm.
Masa serowa:
- ser twarogowy – 650 g
- cukier puder – 1/2 szklanki
- masło orzechowe – 2 łyżki
- czekolada mleczna – 200 g
- śmietana kremówka – 200 g
Twaróg blendujemy z masłem orzechowym i cukrem pudrem. Na końcu dodajemy schłodzoną śmietankę czekoladową i jeszcze blendujemy. Gotową masę wykładamy na ciastka i chłodzimy przez co najmniej 2 godziny.
Wierzch posypujemy orzeszkami ziemnymi. Możemy dodatkowo polać czekoladą rozpuszczoną z odrobiną masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz