Kolejny prosty i wypróbowany przepis. Tym razem ciasto bez pieczenia, które jest przepyszne. W oryginalnym przepisie dajemy płatki Nestle Kangus, ale one są bardzo słodkie, więc użyłam zamiennik - ryż preparowany. Mimo tego ciasto i tak jest mocno słodkie.
- śmietana kremówka 30 % – 350 ml
- serek mascarpone – 250 g
- herbatniki – 100 g
- czekolady białe – 2 tabliczki
- czekolady mleczne – 2 tabliczki
- ryż preparowany – 3 szklanki + garść na wierzch
Przygotowanie:
Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno układamy herbatniki.
Białe czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy.
200 ml śmietany ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone wciąż ubijając. Miksujemy na wolnych obrotach dolewając pomału ostudzoną mleczną czekoladę. Mieszamy, aż składniki się połączą. Wsypujemy 3 czubate szklanki ryżu preparowanego i mieszamy.
Gotową masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy. Ponownie układamy herbatniki.
W kąpieli wodnej roztapiamy czekolady mleczne, studzimy.
150 ml śmietany ubijamy na sztywno. Dodajemy do ostudzonej mlecznej czekolady i mieszamy, aż składniki się połączą.
Gotową masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy. Wierzch posypujemy płatkami ryżu preparowanego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz