Składniki:
- masło – 200 g
- jajka – 6
- cukier – 250 g
- mąka – 340 g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- rabarbar – około 400 g
Wykonanie:
Masło roztapiamy na małym ogniu, odstawiamy do wystudzenia.
W misie ubijamy 6 białek. Następnie stopniowo, miksując na najwyższych obrotach miksera dodajemy cukier po jednej łyżce. Kiedy piana będzie sztywna zmniejszamy obroty i dodajemy pojedynczo żółtka. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników. Na koniec dodajemy ostudzone masło i miksujemy chwilę aż masa będzie gładka.
Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy pokrojony rabarbar i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Ostudzone ciasto możemy polać lukrem.
Kruszonka:
- masło – 2 łyżki miękkiego
- mąka– 5 łyżek
- cukier – 5 łyżek
W garnuszku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę z cukrem i zagniatamy aż powstanie kruszonka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz