Ciasto:
- mleko – 120 ml
- świeże drożdże – 40 g
- mąka pszenna – 500 g
- cukier – 70 g + 1 łyżeczka
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- jajka – 2
- żółtko – 1
- masło – 100 g
- sól – szczypta
Nadzienie:
- twaróg – 250 g
- cukier – 2 łyżki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- żółtko – 1
- śmietana – 2 łyżki
Wykonanie:
Do lekko ciepłego mleka dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru. Mieszamy całość tak aby drożdże się rozpuściły i odstawiamy na chwilkę do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy rozczyn z drożdży, letnie roztopione masło, jajka, żółtko, cukier, cukier waniliowy i sól. Całość zagniatamy na gładką masę do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Delikatnie posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Twaróg mieszamy z cukrami, żółtkiem i śmietaną.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy twarożkiem i składamy na pół do dołu od góry. Złożone ciasto kroimy na paski o szerokości 5 cm. Każdy pasek obracamy 2 razy wokół własnej osi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
Po upieczeniu możemy posmarować lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz