Ciasto:
- mleko – 120 ml
- świeże drożdże – 40 g
- mąka pszenna – 500 g
- cukier – 70 g + 1 łyżeczka
- jajka – 2
- żółtko – 1
- masło – 100 g
- sól – szczypta
- dżem (najlepiej porzeczkowy) – 200 g
- mleko – do posmarowania ciasta
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru.
W garnuszku rozpuszczamy masło.
Do misy wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy szczyptę soli. W mące robimy dołek i dodajemy rozczyn z drożdży, letnie masło, jajka, żółtko i cukier. Opuszkami palców zasypujemy mokre składniki mąką z brzegów misy i delikatnie wyrabiamy ciasto.
Gdy ciasto zacznie być zwarte wysypujemy na blat i zagniatamy na gładką kulę do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni.
Gotową kule ciasta przekładamy do misy, obsypujemy odrobiną mąki i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Odstawiamy na 45 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta o grubości około 0,5 cm, ewentualnie delikatnie podsypujemy mąką. Smarujemy dżemem i zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku. Przecinamy na 2 rolady, które układamy składaniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy na 15 minut.
Kruszonka:
- masło – 2 łyżki miękkiego
- mąka– 5 łyżek
- cukier – 5 łyżek
W garnuszku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę z cukrem i zagniatamy aż powstanie kruszonka.
Ciasto nacinamy lekko od góry i smarujemy mlekiem. Posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz