Składniki:
- mleko – 120 ml
- świeże drożdże – 40 g
- jajka – 2
- żółtko – 1
- mąka – 500 g
- masło – 100 g roztopionego
- cukier – 70 g + 1 łyżeczka
- sól – szczypta
- masa makowa – 500 g
Przygotowanie:
Do naczynia wlewamy mleko, wsypujemy drożdże i łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na 5 minut.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy jajka, żółtko, roztopione masło, cukier, sól oraz wlewamy rozczyn. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy masą makową i zawijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tworzymy z ciasta okrąg. Wzdłuż zewnętrznego boku robimy nacięcia (jak grube plastry) i lekko je rozsuwamy.
Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Po wystudzeniu wieniec makowy możemy polukrować i ozdobić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz