piątek, 23 października 2020

Bułeczki maślane

 Składniki:

  • cukier – 100 g
  • cukier waniliowy –  1 łyżeczka
  • świeże drożdże – 50 g
  • mleko – 250 ml
  • żółtka – 2
  • masło – 80 g
  • mąka pszenna – 500 g
  • jajko do posmarowania bułeczek – 1
Przygotowanie:
    Do naczynia wsypujemy cukier, cukier waniliowy, drożdże i wlewamy mleko - dokładnie mieszamy.
    Dodajemy żółtka, masło i mąkę, Wyrabiamy ciasto. 
    Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
    Ciasto wykładamy na oprószoną mąką powierzchnię. Rozwałkowujemy i szklanką wycinamy z niego kółeczka. Formujemy bułeczki, układamy na blasze i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
    Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz