Składniki:
- cukier – 100 g
- cukier waniliowy – 1 łyżeczka
- świeże drożdże – 50 g
- mleko – 250 ml
- żółtka – 2
- masło – 80 g
- mąka pszenna – 500 g
- jajko do posmarowania bułeczek – 1
Przygotowanie:
Do naczynia wsypujemy cukier, cukier waniliowy, drożdże i wlewamy mleko - dokładnie mieszamy.
Dodajemy żółtka, masło i mąkę, Wyrabiamy ciasto.
Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wykładamy na oprószoną mąką powierzchnię. Rozwałkowujemy i szklanką wycinamy z niego kółeczka. Formujemy bułeczki, układamy na blasze i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz