środa, 6 stycznia 2021

Racuchy z jabłkami

 Składniki:

  • mąka – 1,5 szklanki
  • jajko – 1
  • sól – szczypta
  • mleko – 1 szklanka
  • świeże drożdże – 12 g
  • cukier – 1 łyżeczka
  • jabłka – 4
  • olej rzepakowy – do smażenia
  • cukier puder – do posypania
Przygotowanie:
    Do misy wsypujemy mąkę, sól oraz dodajemy jajko.
    W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem. Wlewamy do misy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut.
    Jabłka kroimy na drobną kawałki i dodajemy do ciasta, następnie mieszamy.
    Smażymy na złoty kolor z obu stron.
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz