Ciasto:
- mąka – 2 szklanki
- drożdże – 5 dag
- cukier – 1/2 szklanki
- mleko - 1/2 szklanki
- jajka – 2
- oliwa – 1/2 szklanki
- sól – szczypta
- jabłka - 2
- cynamon - 2-3 łyżeczki
Do miski wsypujemy kolejno warstwami szklankę mąki, pokruszone drożdże, cukier, wlewamy mleko, rozbełtane jajka, oliwę, dodajemy drugą szklankę mąki i sól.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie lekko mieszamy i równo rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Na cieście rozkładamy pokrojone w plasterki jabłka i posypujemy cynamonem.
Kruszonka:
- margaryna – 1/2 kostki
- cukier – 15 łyżek
- proszek do pieczenia – 1/4 łyżeczki
- mąka - 1 i 1/2 szklanki
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i zagniatamy, aż powstaną grudki.
Powstałą kruszonką posypujemy ciasto.
Przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz