sobota, 6 października 2018

Sypane ciasto drożdżowe z owocami


Ciasto:
  • mąka – 2 szklanki
  • drożdże – 5 dag
  • cukier – 1/2 szklanki
  • mleko - 1/2 szklanki
  • jajka – 2
  • oliwa – 1/2 szklanki
  • sól – szczypta
  • jabłka - 2
  • cynamon - 2-3 łyżeczki
    Do miski wsypujemy kolejno warstwami szklankę mąki, pokruszone drożdże, cukier, wlewamy mleko, rozbełtane jajka, oliwę, dodajemy drugą szklankę mąki i sól. 
    Odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie lekko mieszamy i równo rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
    Na cieście rozkładamy pokrojone w plasterki jabłka i posypujemy cynamonem.

    Kruszonka:
    • margaryna – 1/2 kostki
    • cukier – 15 łyżek
    • proszek do pieczenia – 1/4 łyżeczki
    • mąka - 1 i 1/2 szklanki
      Wszystkie składniki wsypujemy do miski i zagniatamy, aż powstaną grudki.
      Powstałą kruszonką posypujemy ciasto.
      Przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 20 minut.

      Brak komentarzy:

      Prześlij komentarz