piątek, 20 lipca 2018

Ciasto z cukinią


Składniki:
  • cukinia – 1 średniej wielkości
  • jajka – 4
  • cukier – 1 szklanka
  • mąka - 4 szklanki
  • olej – 1 szklanka
  • miód – 5 łyżek
  • soda– 2 i 1/2 łyżeczki
  • proszek d pieczenia - 2 i 1/2 łyżeczki

Przygotowanie:

    Cukinię myjemy, obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie, cały czas miksując partiami dodajemy miód, wlewamy olej, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Do cista dodajemy startą cukinie i całość mieszamy łyżką. 
    Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut.

    Pochodzenie przepisu: Kobiece Inspiracje


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz