Składniki:
- cukinia – 1 średniej wielkości
- jajka – 4
- cukier – 1 szklanka
- mąka - 4 szklanki
- olej – 1 szklanka
- miód – 5 łyżek
- soda– 2 i 1/2 łyżeczki
- proszek d pieczenia - 2 i 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie, cały czas miksując partiami dodajemy miód, wlewamy olej, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Do cista dodajemy startą cukinie i całość mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut.
Pochodzenie przepisu: Kobiece Inspiracje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz