wtorek, 1 maja 2018

Sernik japoński


Składniki:
  • kremowy serek śmietankowy typu Philadelphia – 200 g
  • mleko – 150 ml
  • masło – 30 g
  • jajka – 4
  • mąka pszenna – 70 g
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Serek wkładamy do mikrofalówki na 30 sekund. Dolewamy mleko i roztopione masło. Mieszamy trzepaczką. Dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając. Następnie wsypujemy przesiane mąki i mieszamy.
Ubijamy białka na sztywną pianę. Porcjami wsypujemy cukier wciąż ubijając. 
Gotową pianę porcjami wlewamy do masy serowej. Delikatnie mieszamy, aby uzyskać gładką i puszystą masę.
Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ponadto, dokładnie zabezpieczamy folia aluminiową, ponieważ będziemy zanurzać ją w gorącej wodzie. 
Masę serową wlewamy do tortownicy. Zabezpieczoną folią aluminiową tortownicę dajemy do naczynia lub blaszki i wlewamy do połowy tego naczynia ugotowaną, wrzącą wodę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez około 90 minut. Pod koniec pieczenia zwiększamy temperaturę do 170 stopni.
Po upieczeniu, sernik zostawiamy w piekarniku przez około 20 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy z tortownicy i zostawiamy do ostygnięcia.
Ostudzony sernik posypujemy cukrem pudrem.

Pochodzenie przepisu: Smaker

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz