poniedziałek, 8 stycznia 2018

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami


Składniki:
  • filet z kurczaka – około 200 g
  • rukola – 1/3 opakowania, około 30 g
  • sałata lodowa  1/4 główki
  • pomarańcza – 1
  • granat – 1/3 owocu
  • orzechy włoskie lub pekan – 60 g
  • słonecznik 2 łyżki
  • sól, pieprz  do smaku
Przygotowanie:

Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. 
Rukolę płuczemy i mieszamy z posiekaną sałatą lodową i wykładamy na 2 talerze.
Pomarańcze obieramy i ostrym nożem wykrawamy cząstki miąższu pomiędzy błonkami. Z reszty pomarańczy wyciskamy sok i zachowujemy go do sosu.
Owoc granatu kroimy na ćwiartki i wyłuskujemy ziarenka. Orzechy i słonecznik lekko rumienimy na patelni.
Do sałaty i rukoli dodajemy pokrojonego kurczaka i cząstki pomarańczy. Posypujemy granatem, słonecznikiem i orzechami.

Sos:
  • miód  3 łyżki
  • musztarda miodowa łyżki
  • oliwa  1 łyżka
  • sok z cytryny  1 łyża
  • sok z pomarańczy łyżki
  • mielony cynamon  1/3 łyżeczki
Wszystkie składniki sosu mieszamy w kubeczku. Gotowym sosem polewamy sałatkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz