- filet z kurczaka – około 200 g
- rukola – 1/3 opakowania, około 30 g
- sałata lodowa – 1/4 główki
- pomarańcza – 1
- granat – 1/3 owocu
- orzechy włoskie lub pekan – 60 g
- słonecznik – 2 łyżki
- sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy.
Rukolę płuczemy i mieszamy z posiekaną sałatą lodową i wykładamy na 2 talerze.
Pomarańcze obieramy i ostrym nożem wykrawamy cząstki miąższu pomiędzy błonkami. Z reszty pomarańczy wyciskamy sok i zachowujemy go do sosu.
Owoc granatu kroimy na ćwiartki i wyłuskujemy ziarenka. Orzechy i słonecznik lekko rumienimy na patelni.
Do sałaty i rukoli dodajemy pokrojonego kurczaka i cząstki pomarańczy. Posypujemy granatem, słonecznikiem i orzechami.
Sos:
- miód – 3 łyżki
- musztarda miodowa – 2 łyżki
- oliwa – 1 łyżka
- sok z cytryny – 1 łyża
- sok z pomarańczy – 2 łyżki
- mielony cynamon – 1/3 łyżeczki
Wszystkie składniki sosu mieszamy w kubeczku. Gotowym sosem polewamy sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz