Ciasto:
- mąka – 2 szklanki
- margaryna – 125 g
- jajko – 1
- śmietana 18% – 1/2 szklanki
- cukier – 1 łyżeczka
- drożdże – 25 g
Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na 2 minut.
Farsz:
- masa makowa z puszki – ok. 400 g
Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, formujemy kulę i dzielimy na 4 części. Pierwszy kawałek ciasta chwilę zagniatamy, następnie rozwałkowujemy na okrąg o średnicy około 25 cm. Kładziemy go na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy 1/3 masy makowej, pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu.
Chwilę zagniatamy i rozwałkowujemy drugi kawałek ciasta i kładziemy go na pierwszym placku. Ponownie smarujemy masą makową i kładziemy 3 blat z ciasta. Smarujemy resztą masy i przykrywamy ostatnim krążkiem.
Ciasto kroimy na 16 części, nie docinając go do samego środka. Każdy kawałek obkręcamy 2 razy, parami na zmianę, tzn. jeden kawałek obkręcamy 2 razy w prawo, drugi sąsiadujący 2 razy w lewo. Przekręcone kawałki z każdej pary zlepiamy na końcu.
Ponadto:
- jajko do posmarowania ciasta – 1
- lukier – do ozdoby ciasta
Wierzch delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy przez około 25 minut na złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i po lekkim przestudzeniu polewamy lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz