poniedziałek, 8 stycznia 2018

Drożdżowa gwiazda z makiem


Ciasto:
  • mąka 2 szklanki
  • margaryna – 125 g
  • jajko  1
  • śmietana 18% 1/2 szklanki
  • cukier 1 łyżeczka
  • drożdże 25 g

Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na 2 minut.


Farsz:
  • masa makowa z puszki – ok. 400 g

Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, formujemy kulę i dzielimy na 4 części. Pierwszy kawałek ciasta chwilę zagniatamy, następnie rozwałkowujemy na okrąg o średnicy około 25 cm. Kładziemy go na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy 1/3 masy makowej, pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu.
Chwilę zagniatamy i rozwałkowujemy drugi kawałek ciasta i kładziemy go na pierwszym placku. Ponownie smarujemy masą makową i kładziemy 3 blat z ciasta. Smarujemy resztą masy i przykrywamy ostatnim krążkiem.
Ciasto kroimy na 16 części, nie docinając go do samego środka. Każdy kawałek obkręcamy 2 razy, parami na zmianę, tzn. jeden kawałek obkręcamy 2 razy w prawo, drugi sąsiadujący 2 razy w lewo. Przekręcone kawałki z każdej pary zlepiamy na końcu.


Ponadto:
  • jajko do posmarowania ciasta – 1
  • lukier  – do ozdoby ciasta
Wierzch delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy przez około 25 minut na złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i po lekkim przestudzeniu polewamy lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz