niedziela, 26 listopada 2017

Tarta z budyniem i owocem kaki


Kruche ciasto:
  • mąka tortowa – 250 g
  • masło – 100 g zimnego
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • cukier – 80 g
  • jajko – 1
  • śmietana 18% – 1 łyżka
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło. Siekamy nożem, dodajemy cukier, jajko oraz śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej na kształt formy do tarty. Usuwamy jedną folię i układamy ciasto w formie, usuwamy drugą i wystające części ciasta. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do lekkiego zarumienienia, studzimy.

Dodatkowo:
  • budyń waniliowy – 1 opakowanie
  • mleko – 500 ml
  • cukier waniliowy  2 łyżki
  • owoc kaki – 1
  • płatki migdałów –garść
  • polewa czekoladowa
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcja na pakowaniu. Wykładamy na kruche ciasto.
Owoc kaki myjemy, kroimy w plastry i układamy na masę budyniową.
Migdały prażymy na patelni lub w piekarniku, posypujemy nimi tartę.
Całość zdobimy polewą czekoladową

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz