niedziela, 19 listopada 2017

Tort cytrynowo – kokosowy z musem cytrynowym z lemon curd




Biszkopt:
  • jajka – 6
  • cukier – 3/4 szklanki
  • cukier waniliowy – 1 łyżeczka
  • mąka tortowa – 3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana – 1/4 szklanki
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy, cały czas miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy po jednym żółtku, następnie w kilku partiach przesiewamy do masy mąkę tortową i ziemniaczaną. Po każdym dodaniu lekko mieszamy, aby jak najmniej opadła piana.
Gotową masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40-45 minut, do suchego patyczka.
Studzimy i przekrawamy na 3 części.


Lemon curd:
  • cukier – 3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • jajka – 2
  • żółtka – 2
  • sok wyciśnięty z cytryny – 1/2 szklanki (około 3 cytryny)
  • masło – 6 łyżek
  • skórka otarta z 1 cytryny
W misie żaroodpornej łączymy cukier z przesianą mąką ziemniaczaną. Następnie mieszamy z jajkami, żółtkami, sokiem oraz skórką z cytryny. Dodajemy masło i wkładamy miskę na garnuszek z niewielką ilością gotującej się wody. Mieszamy, aż masa będzie jednolita i zacznie dosyć mocno gęstnieć. 
Gotowy lemon curd owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.


Krem śmietanowy:
  • śmietana kremówka 30%  – 600 ml
  • serek mascarpone – 250 g
  • cukier puder – 2 łyzki
  • wiórki kokosowe – 1/2 szklanki
Śmietankę przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy serek, cukier puder i miksujemy, aż masa będzie bardzo gęsta. 
Odkładamy kilka łyżek masy do wykończenia tortu.
Do pozostałego kremu dodajemy wiórki kokosowe.

Poncz:
  • woda – 1/3 szklanki
  • sok z cytryny – 1/3 szklanki
Składniki mieszamy w szklance. 
Gotowym ponczem nasączamy biszkopty.

Ułożenie warstw:
Biszkopt, 1/3 lemon curd, 1/3 kremu śmietanowego, biszkopt, 1/3 lemon curd, 1/3 kremu śmietanowego, biszkopt.
Pozostały krem śmietanowy łączymy z pozostałym lemon curd. Tak powstałym musem cytrynowym dekorujemy wierzch i boki tortu. Możemy również posypać wiórkami kokosowymi i udekorować plastrami cytryny.
Gotowy tort chłodzimy w lodówce.


Pochodzenie przepisu: I love bake



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz