Biszkopt:
- jajka – 6
- cukier – 3/4 szklanki
- cukier waniliowy – 1 łyżeczka
- mąka tortowa – 3/4 szklanki
- mąka ziemniaczana – 1/4 szklanki
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy
stopniowo cukier oraz cukier waniliowy, cały czas miksujemy, aż masa będzie
gęsta i lśniąca. Dodajemy po jednym
żółtku, następnie w kilku partiach przesiewamy do masy mąkę tortową i
ziemniaczaną. Po każdym dodaniu lekko mieszamy, aby jak najmniej opadła piana.
Gotową masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40-45 minut, do suchego
patyczka.
Studzimy i przekrawamy na 3 części.
Lemon curd:
- cukier – 3/4 szklanki
- mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- jajka – 2
- żółtka – 2
- sok wyciśnięty z cytryny – 1/2 szklanki (około 3 cytryny)
- masło – 6 łyżek
- skórka otarta z 1 cytryny
W misie żaroodpornej łączymy cukier z przesianą mąką ziemniaczaną. Następnie mieszamy z jajkami, żółtkami, sokiem oraz skórką z cytryny. Dodajemy masło i wkładamy miskę na garnuszek z niewielką ilością gotującej się wody. Mieszamy, aż masa będzie jednolita i zacznie dosyć mocno gęstnieć.
Gotowy lemon curd owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.
Krem śmietanowy:
- śmietana kremówka 30% – 600 ml
- serek mascarpone – 250 g
- cukier puder – 2 łyzki
- wiórki kokosowe – 1/2 szklanki
Śmietankę przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy serek, cukier puder i miksujemy, aż masa będzie bardzo gęsta.
Odkładamy kilka łyżek masy do wykończenia tortu.
Do pozostałego kremu dodajemy wiórki kokosowe.
Poncz:
- woda – 1/3 szklanki
- sok z cytryny – 1/3 szklanki
Składniki mieszamy w szklance.
Gotowym ponczem nasączamy biszkopty.
Gotowym ponczem nasączamy biszkopty.
Ułożenie warstw:
Biszkopt, 1/3 lemon curd, 1/3 kremu śmietanowego, biszkopt, 1/3 lemon curd, 1/3 kremu śmietanowego, biszkopt.
Pozostały krem śmietanowy łączymy z pozostałym lemon curd. Tak powstałym musem cytrynowym dekorujemy wierzch i boki tortu. Możemy również posypać wiórkami kokosowymi i udekorować plastrami cytryny.
Gotowy tort chłodzimy w lodówce.
Pochodzenie
przepisu: I love bake
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz