- krakersy – około 60 sztuk
- pierś z kurczaka – 2 pojedyncze
- ser żółty – 200 g
- jajka – 6 sztuk
- ogórki konserwowe – 3 duże
- szczypiorek lub koperek – pęczek
- curry – 2 łyżeczki
- oliwa – 1 łyżka
- majonez/jogurt naturalny – do połączenia składników
- pieprz – do smaku
Przygotowanie:
I pasta: Pierś z kurczaka gotujemy, studzimy, rozdrabniamy na kawałki i smażymy na oliwie z dodatkiem curry. Wykładamy na papierowy ręcznik i odsączamy z tłuszczu. Gotowe mięso dokładnie mieszamy z 6 łykami majonezu i pieprzem.
II pasta: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i ścieramy na tarce.
150 g sera trzemy na tarce. Dodajemy pokrojone ogórki konserwowe, jajka, 6 łyżek majonezu i pieprz. Dokładnie mieszamy.
150 g sera trzemy na tarce. Dodajemy pokrojone ogórki konserwowe, jajka, 6 łyżek majonezu i pieprz. Dokładnie mieszamy.
III pasta: Ścieramy na tarce pozostały ser, dodajemy 2 łyżki majonezu i pieprz. Dokładnie mieszamy.
Na blaszkę o wymiarach 20x30 cm lub mniejszej wykładamy krakersy. Na to wykładamy I pastę. Ponownie układamy krakersy. Na to wykładamy II pastę. Przykrywamy ponownie krakersami i wykładamy III pastę.
Kroimy szczypiorek i obsypujemy nim sałatkę. Z racji, iż nie miałam szczypiorku, użyłam ususzonego koperku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz