poniedziałek, 11 września 2017

Tort dietetyczny

Tort dietetyczny jest świetną alternatywą dla osób będących na diecie, którzy nie powinni zajadać się słodkościami. Choć wygląda pysznie, to ze względu na swój mdłosłodki smak, nie każdemu może odpowiadać. 




Biszkopty są w trzech smakach: waniliowy, śmietankowy i czekoladowy. Każdy robi się w ten sam sposób.


Biszkopt waniliowy/śmietankowy/czekoladowy:
  • jajka – 3
  • miód – 2 łyżki
  • budyń waniliowy/śmietankowy/czekoladowy – 40 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Białka ubijamy i nadal miksując na wolnych obrotach przesiewamy do białek budyń i proszek oraz wymieszane z miodem żółtka. 
Wlewamy masę do formy o średnicy 24 cm.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, do suchego patyczka.

Masa kokosowa:
  • żelatyna – 30 g
  • miód – 40 g
  • jogurt grecki – 500 g
  • mleko kokosowe – 300 ml
  • wiórki kokosowe – 30 g
  • banany – 3
W misie miksujemy ze sobą miód, jogurt grecki, mleko kokosowe i wiórki kokosowe. Dodajemy wystudzoną żelatynę i znowu miksujemy.
Gotową masę wkładamy do lodówki i mieszamy co około 10 minut, aż masa będzie nadawać się do wyłożenia na biszkopty.

Ułożenie warstw:
Biszkopt waniliowy, plasterki banana, 1/3 masy kokosowej, biszkopt czekoladowy, plasterki banana, 1/3 masy kokosowej, biszkopt śmietankowy, 1/3 masy kokosowej na wierzch i boki tortu.
Wierzch tortu możemy posypać wiórkami kokosowymi.

Polewa czekoladowa:
  • gorzka czekolada – 100 g
  • masło – 40 g
Masło umieszczamy w małym garnuszku, roztapiamy na małym ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę i lekko podgrzewając rozpuszczamy ją w maśle. Natychmiast ściągamy z palnika.
Gotową polewą polewamy wierzch i boki tortu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz