Biszkopty są w trzech smakach: waniliowy, śmietankowy i czekoladowy. Każdy robi się w ten sam sposób.
Biszkopt waniliowy/śmietankowy/czekoladowy:
- jajka – 3
- miód – 2 łyżki
- budyń waniliowy/śmietankowy/czekoladowy – 40 g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Białka ubijamy i nadal miksując na wolnych obrotach przesiewamy do białek budyń i proszek oraz wymieszane z miodem żółtka.
Wlewamy masę do formy o średnicy 24 cm.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, do suchego patyczka.
Masa kokosowa:
- żelatyna – 30 g
- miód – 40 g
- jogurt grecki – 500 g
- mleko kokosowe – 300 ml
- wiórki kokosowe – 30 g
- banany – 3
W misie miksujemy ze sobą miód, jogurt grecki, mleko kokosowe i wiórki kokosowe. Dodajemy wystudzoną żelatynę i znowu miksujemy.
Gotową masę wkładamy do lodówki i mieszamy co około 10 minut, aż masa będzie nadawać się do wyłożenia na biszkopty.
Ułożenie warstw:
Biszkopt waniliowy, plasterki banana, 1/3 masy kokosowej, biszkopt czekoladowy, plasterki banana, 1/3 masy kokosowej, biszkopt śmietankowy, 1/3 masy kokosowej na wierzch i boki tortu.
Wierzch tortu możemy posypać wiórkami kokosowymi.
Polewa czekoladowa:
- gorzka czekolada – 100 g
- masło – 40 g
Masło umieszczamy w małym garnuszku, roztapiamy na małym ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę i lekko podgrzewając rozpuszczamy ją w maśle. Natychmiast ściągamy z palnika.
Gotową polewą polewamy wierzch i boki tortu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz