poniedziałek, 25 września 2017

Sernikobrownies z malinami


Składniki:
  • gorzka czekolada – 200 g
  • masło – 200 g
  • cukier – 150 g
  • jajka – 5 dużych
  • serek kremowy lub twaróg tłusty/półtłusty zmielony trzykrotnie – 500 g
  • mąka pszenna – 110 g
  • cukier waniliowy – 16 g
  • maliny – 120 g świeżych lub mrożonych
Blaszkę o wymiarach 20x30 cm lub mniejszą wykładamy papierem do pieczenia. 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali, lekko studzimy.
W misie miksera umieszczamy masło i 100 g cukru. Miksujemy do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy 3 jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Wlewamy roztopioną czekoladę (ciepłą, nie gorącą) i miksujemy do połączenia. Dodajemy mąkę pszenną, mieszamy szpatułką do połączenia. 3/4 masy czekoladowej przekładamy do blaszki, wyrównujemy.
W drugim naczyniu miksujemy twaróg, pozostałe 50 g cukru, 2 jajka i cukier wanilinowy. Masa powinna mieć gładką konsystencję. Masę serową wylewamy na masę czekoladową. Na wierzch wylewamy resztę odłożonej wcześniej masy czekoladowej (można dodatkowo patyczkiem zrobić esy floresy) i układamy maliny. 
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 4555 minut. 
Studzimy w ciepłym, uchylonym piekarniku.
Pochodzenie przepisu: Moje Wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz