- gorzka czekolada – 200 g
- masło – 200 g
- cukier – 150 g
- jajka – 5 dużych
- serek kremowy lub twaróg tłusty/półtłusty zmielony trzykrotnie – 500 g
- mąka pszenna – 110 g
- cukier waniliowy – 16 g
- maliny – 120 g świeżych lub mrożonych
Blaszkę o wymiarach 20x30 cm lub mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali, lekko studzimy.
W misie miksera umieszczamy masło i 100 g cukru. Miksujemy do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy 3 jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Wlewamy roztopioną czekoladę (ciepłą, nie gorącą) i miksujemy do połączenia. Dodajemy mąkę pszenną, mieszamy szpatułką do połączenia. 3/4 masy czekoladowej przekładamy do blaszki, wyrównujemy.
W drugim naczyniu miksujemy twaróg, pozostałe 50 g cukru, 2 jajka i cukier wanilinowy. Masa powinna mieć gładką konsystencję. Masę serową wylewamy na masę czekoladową. Na wierzch wylewamy resztę odłożonej wcześniej masy czekoladowej (można dodatkowo patyczkiem zrobić esy floresy) i układamy maliny.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45–55 minut.
Studzimy w ciepłym, uchylonym piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz