niedziela, 20 sierpnia 2017

Placuszki z cukinii



Placki:
  • cukinia – 1 mała
  • jajka – 2
  • sól, pieprz – do smaku
  • olej – do smażenia
  • pomidory koktajlowe – garść
  • koperek– do posypania
Cukinię trzemy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy jajka, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy.
Placuszki smażymy na rumiany kolor.

Sos czosnkowy:
  • jogurt naturalny – 4 łyżki
  • majonez– 3 łyżki
  • czosnek – 3 ząbki
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • sól – szczypta
  • pieprz – szczypta
  • cukier – szczypta
Czosnek przeciskamy przez praskę i wkładamy od miseczki. Dodajemy pozostałe składnik i dokładnie mieszamy.

Na upieczony placek nakładamy kleks sosu i układamy połówki pomidorków koktajlowych. Całość posypujemy drobno posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz