sobota, 4 listopada 2017

Sałatka warstwowa na krakersach z tuńczykiem



Składniki:
  • krakersy – około 60 sztuk
  • tuńczyk w sosie własnym – 2 puszki
  • ser żółty – 200 g
  • jajka – 8 sztuk
  • ogórki konserwowe – 3 duże
  • szczypiorek – pęczek
  • majonez/jogurt naturalny – do połączenia składników
  • pieprz – do smaku
Przygotowanie:

I pasta: Ser trzemy na tarce o drobnych oczach. Dodajemy pokrojone ogórki konserwowe, 6 łyżek majonezu i pieprz. Dokładnie mieszamy.
II pasta: Tuńczyka rozdrabniamy widelcem, dodajemy 2 łyżki majonezu i pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
III pasta: Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu oddzielamy białka od żółtek. Ścieramy na tarce białka, dodajemy 4 łyżki majonezu i pieprz. Dokładnie mieszamy. 
Na blaszkę o wymiarach 20x30 cm lub mniejszej wykładamy krakersy. Na to wykładamy I pastę. Ponownie układamy krakersy. Na to wykładamy II pastę. Przykrywamy ponownie krakersami i wykładamy III pastę. Żółtka ścieramy na tarce i posypujemy na górę sałatki. 
Kroimy szczypiorek i obsypujemy nim brzegi sałatki. Z racji, iż nie miałam szczypiorku, użyłam ususzonego koperku.
Tak przygotowaną sałatkę odkładamy do lodówki na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz