- krakersy – około 60 sztuk
- tuńczyk w sosie własnym – 2 puszki
- ser żółty – 200 g
- jajka – 8 sztuk
- ogórki konserwowe – 3 duże
- szczypiorek – pęczek
- majonez/jogurt naturalny – do połączenia składników
- pieprz – do smaku
Przygotowanie:
I pasta: Ser trzemy na tarce o drobnych oczach. Dodajemy pokrojone ogórki konserwowe, 6 łyżek majonezu i pieprz. Dokładnie mieszamy.
II pasta: Tuńczyka rozdrabniamy widelcem, dodajemy 2 łyżki majonezu i pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
III pasta: Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu oddzielamy białka od żółtek. Ścieramy na tarce białka, dodajemy 4 łyżki majonezu i pieprz. Dokładnie mieszamy.
Na blaszkę o wymiarach 20x30 cm lub mniejszej wykładamy krakersy. Na to wykładamy I pastę. Ponownie układamy krakersy. Na to wykładamy II pastę. Przykrywamy ponownie krakersami i wykładamy III pastę. Żółtka ścieramy na tarce i posypujemy na górę sałatki.
Kroimy szczypiorek i obsypujemy nim brzegi sałatki. Z racji, iż nie miałam szczypiorku, użyłam ususzonego koperku.
Tak przygotowaną sałatkę odkładamy do lodówki na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz