Składniki:
- kalafior – 1
- ziemniaki – 6
- kostki rosołowe – 3
- cebule – 3
- masło klarowane – 2 łyżki
- sól, pieprz – do smaku
- płatki migdałowe – 50 g
- śmietana 36 % – 1/2 szklanki
Przygotowanie:
Zagotowujemy 2-3 litry wody, dodajemy kostki rosołowe.
Do gotującego się bulionu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz oczyszczony, pokrojony w różyczki kalafior.
Cebulę podsmażamy na maśle klarowanym i dodajemy do miękkich gotujących się warzyw. Podgotowujemy i ucieramy blenderem. Wlewamy śmietanę i mieszamy (już bez gotowania). Doprawiamy solą, pieprzem.
Na patelnię, na której podsmażaliśmy cebulę, wsypujemy płatki migdałowe i zrumieniamy je.
Gorący krem podajemy z płatkami. Od siebie dodałam świeży szczypiorek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz