niedziela, 9 lipca 2017

Krem z ziemniaków i kalafiora


Składniki:
  • kalafior – 1
  • ziemniaki – 6
  • kostki rosołowe – 3
  • cebule – 3
  • masło klarowane – 2 łyżki
  • sól, pieprz – do smaku
  • płatki migdałowe – 50 g
  • śmietana 36 % – 1/2 szklanki
Przygotowanie:
Zagotowujemy 2-3 litry wody, dodajemy kostki rosołowe.
Do gotującego się bulionu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz oczyszczony, pokrojony w różyczki kalafior.
Cebulę podsmażamy na maśle klarowanym i dodajemy do miękkich gotujących się warzyw. Podgotowujemy i ucieramy blenderem. Wlewamy śmietanę i mieszamy (już bez gotowania). Doprawiamy solą, pieprzem.
Na patelnię, na której podsmażaliśmy cebulę, wsypujemy płatki migdałowe i zrumieniamy je.
Gorący krem podajemy z płatkami. Od siebie dodałam świeży szczypiorek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz