niedziela, 23 kwietnia 2017

Wuzetka idealna

Wuzetka jest na prawdę idealna – jak w tytule.


Ciasto czekoladowe:
  • mąka pszenna – 500 g
  • kakao – 90 g
  • cukier – 250 g
  • soda oczyszczona – 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • sól – szczypta
  • olej – 100 ml
  • maślanka – 400 ml
  • zaparzona kawa – 400 ml
  • jajka – 4
Przygotowujemy kawę i całkowicie ją studzimy.
W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, sodę proszek do pieczenia i sól.
W drugiej misce mieszamy trzepaczką zimną kawę, jajka, olej i maślankę.
Płynne składniki z drugiej miski przelewamy do pierwszej. Wszystko mieszamy trzepaczką, do połączenia się składników. 
Dno formy prostokątnej o wymiarach 35x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180 przez około 20 minut, studzimy. W taki sam sposób pieczemy drugą połowę ciasta.

Bita śmietana:
  • śmietana kremówka 36% – 500 ml
  • cukier puder – 2 łyżeczki
  • żelatyna – 2 łyżeczki
Żelatynę zalewamy zimną wodą tylko do jej przykrycia. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzewamy przez kilka sekund w mikrofali, do rozpuszczenia. Lekko studzimy.Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i żelatynę.

Ponadto:
  • polewa czekoladowa – z 1 tabliczki czekolady
  • śmietana 30 %36% – około 150 g
Jedno ciasto wykładamy bitą śmietaną i przykrywamy drugim ciastem. 
Gotową polewę wylewamy na górę ciasta, chłodzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Gotową przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ciasto. Posypujemy startą czekoladą.
Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz