Wuzetka jest na prawdę idealna – jak w tytule.
Ciasto czekoladowe:
- mąka pszenna – 500 g
- kakao – 90 g
- cukier – 250 g
- soda oczyszczona – 2 łyżeczki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- sól – szczypta
- olej – 100 ml
- maślanka – 400 ml
- zaparzona kawa – 400 ml
- jajka – 4
Przygotowujemy kawę i całkowicie ją studzimy.
W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, sodę proszek do pieczenia i sól.
W drugiej misce mieszamy trzepaczką zimną kawę, jajka, olej i maślankę.
Płynne składniki z drugiej miski przelewamy do pierwszej. Wszystko mieszamy trzepaczką, do połączenia się składników.
Dno formy prostokątnej o wymiarach 35x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180 przez około 20 minut, studzimy. W taki sam sposób pieczemy drugą połowę ciasta.
Bita śmietana:
- śmietana kremówka 36% – 500 ml
- cukier puder – 2 łyżeczki
- żelatyna – 2 łyżeczki
Żelatynę zalewamy zimną wodą tylko do jej przykrycia. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzewamy przez kilka sekund w mikrofali, do rozpuszczenia. Lekko studzimy.Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i żelatynę.
Ponadto:
- polewa czekoladowa – z 1 tabliczki czekolady
- śmietana 30 %–36% – około 150 g
Jedno ciasto wykładamy bitą śmietaną i przykrywamy drugim ciastem.
Gotową polewę wylewamy na górę ciasta, chłodzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Gotową przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ciasto. Posypujemy startą czekoladą.
Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz