wtorek, 4 kwietnia 2017

Marokańskie ciasto kokosowe

Ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu i ma intensywny smak kokosowo - pomarańczowy. Jak dla mnie poprawne, nie zachwyciło mnie. Część zrobiłam w plastikowych foremkach na muffiny – fajny sposób podania.



Składniki:

  • wiórki kokosowe – 200 g
  • sok pomarańczowy – 200 ml
  • jajka – 5
  • cukier trzcinowy – 150 g
  • sól – szczypta 
  • olej – 3 łyżki

Wykonanie:
Wiórki kokosowe zalewamy sokiem pomarańczowym i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy żółtka i 100 g cukru. 
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy 50 g cukru. Ubitą pianę z cukrem łączymy z masą wiórkowa.
Formę do pieczenia smarujemy olejem i wlewamy powstałą masę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 30 minut i obracamy ciasto do góry nogami.

Pochodzenie przepisu: Dom Gosi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz