niedziela, 9 kwietnia 2017

Torcik czekoladowy

Torcik robi się błyskawicznie i też błyskawicznie znika z talerzy. Ciężko oprzeć się temu smakołykowi.


Składniki:
  • gorzka czekolada – 200 g
  • cukier – 150 g
  • jajka – 4
  • masło – 100 g
  • mąka tortowa – 2 czubate łyżki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • rum – 3-6 łyżek
Przygotowanie:
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przekładamy do miski. Kiedy lekko ostygnie, mieszając dodajemy cukier, stopniowo po jednym żółtku, mąkę, cukier waniliowy i rum.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do reszty składników delikatnie mieszając.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy otrzymaną masę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz