Szarlotka na ciepło podawana z lodami i polewą czekoladową. Taki deser mogę jeść codziennie.
Kruche ciasto:
- mąka pszenna – 2 czubate szklanki (360 g - 380 g)
- cukier puder – 3/4 szklanki
- masło – 250 g miękkiego
- żółtka – 4
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
- cukier waniliowy – 16 g (1 opakowanie)
Wszystkie składniki szybko zagniatamy.
2/3 części ciasta rozwałkujemy i wykładamy do dużej tortownicy lub do blachy o podobnych wymiarach. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 10 - 15 minut, aż ciasto się zarumieni.
1/3 część ciasta wkładamy do zamrażalki.
Nadzienie jabłkowe:
- jabłka – 10
- cynamon – 3 łyżeczki
- woda – 1/2 szklanki
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy w garnku z dodatkiem wody i cynamonu przez około 15 -20 minut.
Gotowe jabłka wykładamy na przestudzony spód z kruchego ciasta .
Ponadto:
- białka – 4
- cukier puder – 1 łyżka
Wierzch posypujemy startym na tarce ciastem z zamrażalnika.
Szarlotkę pieczemy około 40 - 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz