niedziela, 26 marca 2017

Szarlotka

Szarlotka na ciepło podawana z lodami i polewą czekoladową. Taki deser mogę jeść codziennie.


Kruche ciasto:
  • mąka pszenna – 2 czubate szklanki (360 g - 380 g)
  • cukier puder – 3/4 szklanki
  • masło – 250 g miękkiego
  • żółtka – 4
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
  • cukier waniliowy – 16 g (1 opakowanie)
Wszystkie składniki szybko zagniatamy. 
2/3 części ciasta rozwałkujemy i wykładamy do dużej tortownicy lub do blachy o podobnych wymiarach. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 10 - 15 minut, aż ciasto się zarumieni.
1/3 część ciasta wkładamy do zamrażalki.

Nadzienie jabłkowe:
  • jabłka – 10 
  • cynamon – 3 łyżeczki
  • woda – 1/2 szklanki
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy w garnku z dodatkiem wody i cynamonu przez około 15 -20 minut.
Gotowe jabłka wykładamy na przestudzony spód z kruchego ciasta .


Ponadto:
  • białka – 4
  • cukier puder – 1 łyżka
Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Gotową wykładamy na nadzienie jabłkowe. 
Wierzch posypujemy startym na tarce ciastem z zamrażalnika.
Szarlotkę pieczemy około 40 - 50 minut w temperaturze 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz