Ciasto:
- mąka pszenna – 600 g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- jajka – 2
- cukier – 200 g
- cukier wanilinowy – 16 g (1 opakowanie)
- kwaśna śmietana – 8 łyżek
- masło – 140 g
Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Siekamy z masłem. Dodajemy cukry, śmietanę,
jajka i szybko zagniatamy ciasto. Przykrywamy folią i chłodzimy w lodówce
przez 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy i dzielimy na 6 równych części.
Formę prostokątną o wymiarach 33 x 22 cm
wsmarujemy masłem. Każdą część ciasta po kolei wałkujemy na cienki placek na
papierze do pieczenia (posypując wałek mąką, by ciasto się do niego nie
kleiło), następnie przenosimy na przygotowaną blachę.
Pieczemy około 13 - 15 minut w
temperaturze 180ºC, do lekko złotego koloru. Pieczemy w taki sam sposób 6
placków.
Krem czekoladowy:
- mleko – 1,5 l
- mąka pszenna – 15 łyżek
- cukier – 300 g
- mleczna czekolada – 75 g
- gorzka czekolada – 75 g
- kakao – 2,5 łyżki
- rum – 2,5 łyżki
1 litr mleka zagotowujemy z cukrem.
Dodajemy czekoladę i mieszamy, do jej rozpuszczenia.
W osobnym naczyniu rozrabiamy pozostałe
mleko z kakao, rumem i maką pszenną. Wlewamy do wrzącego mleka i mieszając,
zagotowujemy (jak budyń). Kiedy krem zgęstnieje, zdejmujey z palnika.
Formę, w której piekliśmy blaty wykładamy
papierem do pieczenia i kładziemy na niej pierwszy z placków. Na niego
wykładamy część gorącego kremu, przykrywamy drugim plackiem. I tak dalej -
ostatni placek nie przykrywamy kremem. Jak ciasto ostygnie, odkładamy w chłodne
miejsce na 12 godzin lub cały dzień, najlepiej obciążone, np. drewnianą deską.
Musi zmięknąć. Po tym czasie na wierzch wylewamy polewę czekoladową. (Ja nieco
uprościłam przepis. Na ostatni placek wylałam masę budyniową. Nie polewała
polewą czekoladową)
Polewa czekoladowa:
- gorzka czekolada – 100 g
- masło – 40 g
Masło umieszczamy w małym garnuszku,
roztapiamy na małym ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę i lekko podgrzewając
rozpuszczamy ją w maśle. Natychmiast ściągamy z palnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz