niedziela, 12 marca 2017

Fit tarta z płatkami owsianymi, wiórkami kokosowymi i jogurtem naturalnym



Spód:
  • płatki owsiane – 1 i 1/2 szklanki
  • daktyle – 1 szklanka
  • olej kokosowy (płynny) – 3 łyżki
  • kakao – 2 łyżki
  • wiórki kokosowe – 2 łyżki
Daktyle moczymy przez 30 minut.
Po tym czasie wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i blendujemy.
Gotowe ciasto wykładamy na dnie tarty i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.


Masa:
  • jogurt naturalny – 400 g
  • serek wiejski – 200 g
  • wiórki kokosowe – 50 g
  • miód – 3 łyżki
  • żelatyna – 3 łyżeczki
Jogurt i serek blendujemy.
Dodajemy miód i wiórki kokosowe. Całość mieszamy.
Żelatynę lekko zalewamy wodą i czekamy aż napęcznieje. Lekko podgrzewamy do rozpuszczenia. Cienkim strumykiem wlewamy do masy i mieszamy.
Gotową masę wylewamy na spód tarty.

Ponadto:
  • kiwi – 2 sztuki
  • orzechy laskowe – 2 łyżki
Gotową tartę dekorujemy plasterkami kiwi i kawałkami orzechów. 
Przechowujemy w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz