niedziela, 12 lutego 2017

Tarta Bounty

Szybka tarta bez pieczenia dla fanów batoników Bounty.



Spód tarty:
  • ciastka czekoladowe z nadzieniem czekoladowym (tzw. markizy czekoladowe) – 300 g
  • mleczna czekolada – 50 g połamanej i roztopionej
  • masło – 50 g roztopionego
Wszystkie składniki wkładamy do malaksera i miksujemy do powstania masy ciasteczkowej.
Przygotowujemy formę do tarty o średnicy 25 cm i smarujemy masłem. Wysypujemy do niej ciasteczkową masę, wciskamy w dno i boki formy, uklepujemy i wyrównujemy. Chłodzimy do momentu przygotowania nadzienia.

Masa kokosowa
  • biała czekolada – 100 g posiekanej
  • śmietana kremówka 30% lub 36% – 200 ml
  • masło – 50 g
  • wiórki kokosowe – 150 g
  • cukier puder – 30 g
  • rum – 1 łyżka
W średniej wielkości garnuszku podgrzewamy śmietanę kremówkę i masło, niemal do wrzenia. Zdejmujemy z palnika, dodajemy posiekaną białą czekoladę, odstawiamy na 2 minuty, bez mieszania. Po tym czasie mieszamy do roztopienia się czekolady i powstania gładkiego sosu czekoladowego.
Dodajemy wiórki kokosowe, cukier puder, rum i mieszamy. Odkładamy do lodówki na kilka godzin. Gęste (lecz wciąż smarowne!) nadzienie wykładamy na schłodzony spód tarty, wyrównujemy.

Polewa z mlecznej czekolady:
  • mleczna czekolada – 175 g posiekanej
  • śmietana kremówka 36% – 110 ml
  • masło – 20 g
W garnuszku umieszczamy śmietanę kremówkę i masło. Podgrzewamy prawie do momentu wrzenia, zdejmujemy z palnika. Dodajemy posiekaną czekoladę, odstawiamy na 2 minuty, bez mieszania. Po tym czasie mieszamy do powstania gładkiego sosu czekoladowego.
Gęstniejącą polewę czekoladową przelewamy na nadzienie kokosowe. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Przechowujemy w lodówce.

Pochodzenie przepisu: Moje wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz