Szybka tarta bez pieczenia dla fanów batoników Bounty.
Spód tarty:
- ciastka czekoladowe z nadzieniem czekoladowym (tzw. markizy czekoladowe) – 300 g
- mleczna czekolada – 50 g połamanej i roztopionej
- masło – 50 g roztopionego
Wszystkie składniki wkładamy do malaksera i miksujemy do powstania masy ciasteczkowej.
Przygotowujemy formę do tarty o
średnicy 25 cm i smarujemy masłem. Wysypujemy do niej ciasteczkową masę,
wciskamy w dno i boki formy, uklepujemy i wyrównujemy. Chłodzimy do momentu
przygotowania nadzienia.
Masa kokosowa
- biała czekolada – 100 g posiekanej
- śmietana kremówka 30% lub 36% – 200 ml
- masło – 50 g
- wiórki kokosowe – 150 g
- cukier puder – 30 g
- rum – 1 łyżka
W średniej wielkości garnuszku podgrzewamy
śmietanę kremówkę i masło, niemal do wrzenia. Zdejmujemy z palnika, dodajemy
posiekaną białą czekoladę, odstawiamy na 2 minuty, bez mieszania. Po tym
czasie mieszamy do roztopienia się czekolady i powstania gładkiego sosu
czekoladowego.
Dodajemy wiórki kokosowe, cukier puder, rum i mieszamy. Odkładamy do lodówki na kilka godzin. Gęste (lecz wciąż smarowne!) nadzienie
wykładamy na schłodzony spód tarty, wyrównujemy.
Polewa z mlecznej czekolady:
- mleczna czekolada – 175 g posiekanej
- śmietana kremówka 36% – 110 ml
- masło – 20 g
W garnuszku umieszczamy śmietanę kremówkę i
masło. Podgrzewamy prawie do momentu wrzenia, zdejmujemy z palnika. Dodajemy
posiekaną czekoladę, odstawiamy na 2 minuty, bez mieszania. Po tym czasie mieszamy do powstania gładkiego sosu czekoladowego.
Gęstniejącą polewę czekoladową przelewamy na
nadzienie kokosowe. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Przechowujemy w lodówce.
Pochodzenie przepisu: Moje wypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz