niedziela, 12 marca 2017

Ciastka z masłem orzechowym




Z podanych składników wychodzą 2 duże blachy ciastek.


Składniki:
  • masło orzechowe – 1 i 1/2 szklanki
  • cukier trzcinowy – 3/4 szklanki
  • masło – 110 g
  • jajko – 1 duże
  • mąka tortowa – 1 i 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki.
Masło orzechowe miksujemy razem z cukrem oraz masłem na jednolitą konsystencję. Dodajemy jajko i miksujemy do połączenia. Wsypujemy suche składniki i ponownie miksujemy tylko do połączenia.
Za pomocą małej łyżeczki nabieramy ciasto, które w dłoniach formujemy w małe kuleczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość sporych odstępach od siebie. Widelcem spłaszczamy je na około 1 cm wysokości tworząc kratkę na wierzchu ciasteczka.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 – 22 minut, aż się zarumienią. 
Studzimy na kratce przez około 10 – 15 minut i przekładamy do szczelnego pojemniczka. 

Pochodzenie przepisu: I Love Bake

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz