Jest to idealny torcik dla mężczyzny, co potwierdza mój jubilat dając 9/10 punktów. Dwa słodkie, chrupiąco-piankowe blaty
bezowe przełożone słonym kremem z masła orzechowego i posypane orzeszkami ziemnymi. Obłędny smak przy stosunkowo niewielkim nakładzie
pracy.
Blaty bezowe:
- białka – 6
- sól – szczypta
- drobny cukier do wypieków – 250 g
- sok z cytryny – 1 łyżeczka
- skrobia ziemniaczana – 1 łyżeczka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dwie płaskie blachy wykładamy papierem do
pieczenia. Na nich rysujemy 2 okręgi o średnicy 21 cm (najprościej
odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę).
W misie miksera ubijamy na sztywno białka ze
szczyptą soli. Dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier, łyżkę po łyżce. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa.
Dodajemy sok z cytryny i ubijamy. Na końcu delikatnie wsypujemy przesianą
skrobię ziemniaczaną.
Masę bezową wykładamy równomiernie na narysowanych kołach.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150ºC.
Wkładamy do niego obie przygotowane blachy z bezami i natychmiast
zmniejszamy temperaturę do 120ºC. Pieczemy przez
około 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin, aż beza będzie chrupka i
wypieczona z wierzchu. Wyłączamy piekarnik - pozostawiamy do wystudzenia na
kilka godzin lub na całą noc.
Krem fistaszkowy:
- masło orzechowe z kawałkami orzeszków – 1/2 szklanki
- śmietana kremówki 36% – 300 ml schłodzonej
- cukier puder – 1/4 szklanki
W misie miksera umieszczamy śmietanę
kremówkę, cukier i masło orzechowe. Ubijamy do powstania gęstego,
smarownego kremu. Uwaga: bez potrzeby nie ubijamy zbyt długo.
Ponadto:
- orzeszki ziemne – 100 g
Pierwszy blat bezowy kładziemy na paterę.
Delikatnie wykładamy na niego połowę kremu fistaszkowego. Na to kładziemy
kolejny blat, następnie pozostały krem. Wierzch posypujemy orzeszkami ziemnymi.
Przechowujemy w lodówce.
Pochodzenie przepisu: Moje Wypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz