sobota, 4 lutego 2017

Fistaszkowy tort bezowy

Jest to idealny torcik dla mężczyzny, co potwierdza mój jubilat dając 9/10 punktów. Dwa słodkie, chrupiąco-piankowe blaty bezowe przełożone słonym kremem z masła orzechowego i posypane orzeszkami ziemnymi. Obłędny smak przy stosunkowo niewielkim nakładzie pracy.




 Blaty bezowe:
  • białka – 6
  • sól – szczypta
  • drobny cukier do wypieków – 250 g
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • skrobia ziemniaczana – 1 łyżeczka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dwie płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Na nich rysujemy 2 okręgi o średnicy 21 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę).
W misie miksera ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier, łyżkę po łyżce. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Dodajemy sok z cytryny i ubijamy. Na końcu delikatnie wsypujemy przesianą skrobię ziemniaczaną. 
Masę bezową wykładamy równomiernie na narysowanych kołach.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150ºC. Wkładamy do niego obie przygotowane blachy z bezami i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 120ºC. Pieczemy przez około 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin, aż beza będzie chrupka i wypieczona z wierzchu. Wyłączamy piekarnik - pozostawiamy do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc.

Krem fistaszkowy:
  • masło orzechowe z kawałkami orzeszków – 1/2 szklanki
  • śmietana kremówki 36% – 300 ml schłodzonej
  • cukier puder – 1/4 szklanki
W misie miksera umieszczamy śmietanę kremówkę, cukier i masło orzechowe. Ubijamy do powstania gęstego, smarownego kremu. Uwaga: bez potrzeby nie ubijamy zbyt długo.

Ponadto:
  • orzeszki ziemne – 100 g
Pierwszy blat bezowy kładziemy na paterę. Delikatnie wykładamy na niego połowę kremu fistaszkowego. Na to kładziemy kolejny blat, następnie pozostały krem. Wierzch posypujemy orzeszkami ziemnymi.
Przechowujemy w lodówce.

Pochodzenie przepisu: Moje Wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz