niedziela, 6 listopada 2016

Sałatka caprese z pestkami słonecznika, pestkami dyni i siemieniem lnianym

Nowa odsłona Sałatki caprese. Tym razem bez kaparów i rukoli, lecz z pestkami słonecznika, pestkami dyni i siemieniem lnianym. Wszystko polane sosem koperkowo-ziołowym i posypane startym żółtym serem. Całość bardzo dobrze smakuje.




Składniki:
  • ser Mozzarella – 2 opakowania
  • pomidory – 2 duże
  • sos koperkowo-ziołowy – 1 opakowanie
  •  oliwa z oliwek  – 3 łyżki
     
  •  woda  – 2 łyżki
  • pestki dyni, pestki słonecznika, siemię lniane –2 garście mieszanki
  • ser parmezan – do posypania - nie miałam, w zamian użyłam ser żółty

Przygotowanie:
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. 
Ser Mozzarella odsączamy i kroimy w plasterki takiej samej grubości jak pomidory.
Na talerzu układamy naprzemiennie plasterki Mozzarelli i pomidorów.
Sałatkę przybieramy pestkami słonecznika, pestkami dyni i siemieniem lnianym.
Sos koperkowo-ziołwy mieszamy z oliwą i wodą. 
Sałatkę polewamy powstałym sosem i posypujemy startym serem.
Z podanych składników wychodzą dwie porcje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz