niedziela, 28 lutego 2016

Sałatka caprese z pesto i kaparami

A o to mój numer 1 wśród sałatek. Caprese jest wyśmienita i syta. Do zrobienia ponownie, tym razem z pesto.



Składniki:
  • ser Mozzarella – 2 opakowania
  • pomidory – 3
  • rukola – 50 g
  • świeża bazylia – garść
  • kapary – 1 łyżka
  • świeże pesto1 łyżka
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • ocet jabłkowy 1 łyżeczka
  • pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Ser Mozzarella odsączamy i kroimy w plasterki takiej samej grubości jak pomidory.
Listki rukoli myjemy, odsączamy i układamy na talerzu. 
Na rukoli układamy naprzemiennie plasterki mozzarelli, pomidorów i liście bazylii.
Sałatkę przybieramy kaparami i posypujemy pieprzem.
Pesto mieszamy z oliwą i octem jabłkowym. Sałatkę polewamy powstałym sosem, podajemy od razu.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz