niedziela, 16 października 2016

Wafle z masą z mleka w proszku

Kolejny smak z dzieciństwa. Pychota!


Składniki:
  • wafle suche – 1 paczka (8-10 sztuk)
  • margaryna – 250 g
  • mleko zwykłe – 1/2 szklanki
  • cukier – 3/4 szklanki
  • kakao – 2 łyżki
  • mleko w proszku – 2 i 1/2 szklanki
Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy w garnku. Dodajemy mleko zwykłe, cukier i kakao. Całość zagotowujemy, często mieszamy. 
Gotującą się masę zdejmujemy z ognia, wsypujemy mleko w proszku i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.
Gorącą masą smarujemy wafle. 
Gotowego wafla przykrywamy czymś ciężkim (np. książką). Odstawiamy na około 20 minut, aby wafel się nie rozkleił.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz