Składniki:
- kasza jaglana – 3/4 szklanki
- wiórki kokosowe – 3/4 szklanki
- cukier puder – 5 łyżek
- mleko kokosowe – 2 łyżki
- woda – 2,5 szklanki
- migdały – 30 g całych
- biała czekolada – 3 kostki
- dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia kolek – 1/2 szklanki
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy w garnku wraz z wodą oraz mlekiem kokosowym. Ważne, aby kasza całkowicie wchłonęła wodę.
Migdały zalewamy gorącą wodą, by łatwiej obrać z łupki. Siekamy na drobne kawałki.
Czekoladę trzemy na tarce.
Gdy ugotowana kasza lekko przestygnie, dodajemy wiórki kokosowe, migdały, cukier puder oraz czekoladę. Wszystko mieszamy za pomocą łyżki. Blendujemy na gładką masę i wstawiamy do zamrażalnika na 20 minut, by kulki się ładniej formowały.
Z zimnej masy jaglanej formujemy rękami kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Gotowe kulki wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Pochodzenie przepisu: http://poprostupycha.com.pl/kulki-rafaello/
Pochodzenie przepisu: http://poprostupycha.com.pl/kulki-rafaello/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz