niedziela, 2 października 2016

Jaglane kulki Rafaello


Składniki:
  • kasza jaglana – 3/4 szklanki
  • wiórki kokosowe – 3/4 szklanki
  • cukier puder – 5 łyżek
  • mleko kokosowe – 2 łyżki
  • woda – 2,5 szklanki
  • migdały – 30 g całych
  • biała czekolada – 3 kostki
  • dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia kolek – 1/2 szklanki
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy w garnku wraz z wodą oraz mlekiem kokosowym. Ważne, aby kasza całkowicie wchłonęła wodę.
Migdały zalewamy gorącą wodą, by łatwiej obrać z łupki. Siekamy na drobne kawałki.
Czekoladę trzemy na tarce.
Gdy ugotowana kasza lekko przestygnie, dodajemy wiórki kokosowe, migdały, cukier puder oraz czekoladę. Wszystko mieszamy za pomocą łyżki. Blendujemy na gładką masę i wstawiamy do zamrażalnika na 20 minut, by kulki się ładniej formowały. 
Z zimnej masy jaglanej formujemy rękami kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Gotowe kulki wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Pochodzenie przepisu: http://poprostupycha.com.pl/kulki-rafaello/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz