Masa kokosowa:
- masło – 250 g
- wiórki kokosowe – 150 g
- mleko – 500 ml
- żółtka – 2
- mąka ziemniaczana – 2 czubate łyżki
- mąka pszenna – 2 płaskie łyżki
- cukier – 1/2 szklanki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- biała czekolada – 50 g
Żółtka ucieramy z połową cukru. Dodajemy obie mąki, 1/2 szklanki mleka i dokładnie miksujemy.
Pozostałe mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier waniliowy i drugą połowę cukru. Doprowadzamy do wrzenia.
Do gotującego się mleko wlewamy masę jajeczną. Całość zagotowujemy mieszając, by nie powstały grudki. Tak powstały budyń gotujemy około 1 minuty.
Garnuszek zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Miękkie masło ucieramy mikserem na puch. Kolejno dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do połączenia składników.
Do powstałego kremu wsypujemy wiórki kokosowe i startą czekoladę. Całość mieszamy łyżką.
Ponadto:
- herbatniki kakaowe – około 220 g
- powidła śliwkowe – 120 g (mały słoiczek)
- wiórki kokosowe – do posypania
Formę o wymiarach 21 x 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie ściśle układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy 1/3 część kremu i równo rozsmarowujemy. Na masę układamy kolejną warstwę herbatników. Ciastka smarujemy powidłami, a następnie drugą częścią kremu. Na kremie układamy ostatnią warstwę herbatników i smarujemy ostatnią częścią kremu. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami koksowymi.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, by herbatniki dobrze zmiękły.
Przed podaniem ciasto wyjmujemy nieco wcześniej z lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz