czwartek, 15 września 2016

Princessa Zebra




Masa kokosowa:
  • masło – 250 g
  • wiórki kokosowe – 150 g
  • mleko – 500 ml
  • żółtka – 2
  • mąka ziemniaczana – 2 czubate łyżki
  • mąka pszenna – 2 płaskie łyżki
  • cukier – 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • biała czekolada – 50 g
Żółtka ucieramy z połową cukru. Dodajemy obie mąki, 1/2 szklanki mleka i dokładnie miksujemy.
Pozostałe mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier waniliowy i drugą połowę cukru. Doprowadzamy do wrzenia. 
Do gotującego się mleko wlewamy masę jajeczną. Całość zagotowujemy mieszając, by nie powstały grudki. Tak powstały budyń gotujemy około 1 minuty.
Garnuszek zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Miękkie masło ucieramy mikserem na puch. Kolejno dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do połączenia składników. 
Do powstałego kremu wsypujemy wiórki kokosowe i startą czekoladę. Całość mieszamy łyżką.

Ponadto:
  • herbatniki kakaowe – około 220 g
  • powidła śliwkowe – 120 g (mały słoiczek)
  • wiórki kokosowe – do posypania
Formę o wymiarach 21 x 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie ściśle układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy 1/3 część kremu i równo rozsmarowujemy. Na masę układamy kolejną warstwę herbatników. Ciastka smarujemy powidłami, a następnie drugą częścią kremu. Na kremie układamy ostatnią warstwę herbatników i smarujemy ostatnią częścią kremu. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami koksowymi.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, by herbatniki dobrze zmiękły.
Przed podaniem ciasto wyjmujemy nieco wcześniej z lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz