Znalazłam idealny przepis na jagodzianki. Wychodzą na prawdę pyszne. Dla mnie poezja smaku, daję 10/10.
Ciasto drożdżowe:
- mąka – 2,5 szklanki
- drożdże – 50 g
- mleko – 50 ml
- cukier – 1/4 szklanki
- jajka – 2
- masło – 1/2 kostki
W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżeczkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia.
Jajka ucieramy z cukrem.
Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy rękami.
Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przez około 40 minut do godziny powinno podwoić swoją objętość.
Nadzienie:
- jagody umyte i osuszone
Wyrośnięte ciasto formujemy w wałek i tniemy na równe kawałki - mi wyszło 8.
W palcach formujemy placek, w środek nakładamy 2 łyżki jagód. Zagniatamy brzegi i formujemy kulkę.
Bułeczki układamy na blaszce łączeniem do spodu.
Blaszkę z bułeczkami odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni, studzimy.
Lukier:
- cukier puder
- mleko
Cukier puder mieszamy odrobiną mleka. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej pasty.
Gotowe jagodzianki dekorujemy lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz