sobota, 23 lipca 2016

Arbuzowiec

A o to mój hit tego lata - arbuzowiec.
Kochani, koniecznie spróbujcie!







Biszkopt kakaowy:
  • jajka – 3
  • cukier – 1/4 szklanki
  • mąka tortowa – 1/3 szklanki
  • kakao – 2 łyżki
  • proszek do pieczenia – 3/4 łyżeczki
Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
Białka miksujemy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier, cały czas miksując na średnich obrotach, następnie dodajemy żółtka. Stopniowo wsypujemy przesiane suche składniki i powoli mieszamy.
Formę o wymiarach 24x24 cm (u mnie duża tortownica) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 20-25 minut.
Wyciągamy z formy i zostawiamy do wystudzenia.

Biszkopt makowy:
  • białka – 3 z dużych jaj
  • cukier – 1/4 szklanki
  • mąka tortowa– 2 łyżki
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • mak – 2 i 1/2 łyżki
Białka, najlepiej prosto z lodówki, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i sok z cytryny. Chwilę miksujemy, przesiewamy mąkę i delikatnie mieszamy. Dodajemy mak i łączymy z masą. 
Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut. Studzimy.

Masa śmietanowa:
  • śmietana kremówka – 500 ml
  • cukier puder – 2 łyżki
  • żelatyna – 2 łyżeczki
  • gorąca woda – 1/6 szklanki
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywną masę. Dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy. Stopniowo wlewamy ostudzoną żelatynę wciąż miksując.
Gotową masę śmietanową wykładamy na biszkopt czekoladowy. Na to układamy biszkopt makowy.

Masa arbuzowa:
  • miąższ z arbuza – 700 g
  • galaretki arbuzowe lub truskawkowe – 2 opakowania
Arbuza kroimy na kawałki, pozbywamy się pestek i wkładamy do rondelka. Gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem, aż puści sok i zacznie być miękki, około 15 minut. Arbuz powinien być mniejszy ale nie w formie papki. Wsypujemy galaretki arbuzowe i mieszamy do ich rozpuszczenia. Studzimy.
Tężejącą galaretkę wykładamy na biszkopt makowy.
Ciasto chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz