Kochani, koniecznie spróbujcie!
Biszkopt kakaowy:
- jajka – 3
- cukier – 1/4 szklanki
- mąka tortowa – 1/3 szklanki
- kakao – 2 łyżki
- proszek do pieczenia – 3/4 łyżeczki
Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
Białka miksujemy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier, cały czas miksując na średnich obrotach, następnie dodajemy żółtka. Stopniowo wsypujemy przesiane suche składniki i powoli mieszamy.
Formę o wymiarach 24x24 cm (u mnie duża tortownica) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 20-25 minut.
Wyciągamy z formy i zostawiamy do wystudzenia.
Biszkopt makowy:
- białka – 3 z dużych jaj
- cukier – 1/4 szklanki
- mąka tortowa– 2 łyżki
- sok z cytryny – 1 łyżeczka
- mak – 2 i 1/2 łyżki
Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut. Studzimy.
Masa śmietanowa:
- śmietana kremówka – 500 ml
- cukier puder – 2 łyżki
- żelatyna – 2 łyżeczki
- gorąca woda – 1/6 szklanki
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywną masę. Dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy. Stopniowo wlewamy ostudzoną żelatynę wciąż miksując.
Gotową masę śmietanową wykładamy na biszkopt czekoladowy. Na to układamy biszkopt makowy.
Masa arbuzowa:
- miąższ z arbuza – 700 g
- galaretki arbuzowe lub truskawkowe – 2 opakowania
Arbuza kroimy na kawałki, pozbywamy się pestek i wkładamy do rondelka. Gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem, aż puści sok i zacznie być miękki, około 15 minut. Arbuz powinien być mniejszy ale nie w formie papki. Wsypujemy galaretki arbuzowe i mieszamy do ich rozpuszczenia. Studzimy.
Tężejącą galaretkę wykładamy na biszkopt makowy.
Tężejącą galaretkę wykładamy na biszkopt makowy.
Ciasto chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz