niedziela, 21 sierpnia 2016

Sernik

Taki ogrom sera z pewnością zadowoli każdego wielbiciela serników.
Jak widzicie, nawet nie zdążyłam udekorować polewą czekoladową, bo zapach pieczonego sernika rozniósł się po całym domu i przyciągnął smakoszy. Jedliśmy jeszcze ciepły, pyyycha! 
Przepis prosty - nic, ino się cieszyć.



Kruche ciasto:
  • mąka – 300 g
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • cukier – 100 g
  • smalec – 1 łyżka
  • margaryna – 200 g
  • żółtka – 2
  • jajko – 1
Z podanych składników szybko wyrabiamy cisto. Gotowe przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa serowa:
  • ser twarogowy 0% tłuszczu – 1 i 1/2 kg (Mlekoma Emilki świetnie się nadaje)
  • cukier – 1 szklanka
  • jajka – 9
  • budyń śmietankowy – 1 opakowanie
  • margaryna – 250 g
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Margarynę miksujemy z cukrem, wrzucamy po jednym żółtku, wciąż miksując. Dodajemy ser i budyń, miksujemy aż składniki się połączą. 
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Stopniowo dodajemy białka, delikatnie mieszamy.
Gotową masę wylewamy na kruche ciasto.
Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.  
Do masy serowej możemy dodać bakalie - skórkę z pomarańczy lub rodzynki.
Gotowy sernik możemy polać lukrem lub polewą czekoladową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz