Jak widzicie, nawet nie zdążyłam udekorować polewą czekoladową, bo zapach pieczonego sernika rozniósł się po całym domu i przyciągnął smakoszy. Jedliśmy jeszcze ciepły, pyyycha!
Przepis prosty - nic, ino się cieszyć.
- mąka – 300 g
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- cukier – 100 g
- smalec – 1 łyżka
- margaryna – 200 g
- żółtka – 2
- jajko – 1
Z podanych składników szybko wyrabiamy cisto. Gotowe przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa:
- ser twarogowy 0% tłuszczu – 1 i 1/2 kg (Mlekoma Emilki świetnie się nadaje)
- cukier – 1 szklanka
- jajka – 9
- budyń śmietankowy – 1 opakowanie
- margaryna – 250 g
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Stopniowo dodajemy białka, delikatnie mieszamy.
Gotową masę wylewamy na kruche ciasto.
Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Do masy serowej możemy dodać bakalie - skórkę z pomarańczy lub rodzynki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz