Składniki:
- cebula – 1
- czosnek – 2 ząbki
- pomidory – 6 świeżych
- cukier – 1/2 łyżeczki
- kostka rosołowa – 1
- pietruszka – 1
- marchewka – 1
- por – 1
- ser mascarpone – 250 g
- masło klarowane lub olej – 1 łyżka
- sol, pieprz – do smaku
- groszek ptysiowy - 100 - 200 g
Przygotowanie:
Pomidory kroimy na ćwiartki, zalewamy taką ilością wody, aby je przykryć. Gotujemy, aż będą rozgotowane i przecieramy je przez sitko.
Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy obraną i pokrojoną pietruszkę, marchewkę i por. Wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Cebulę podsmażamy wraz z czosnkiem na maśle klarowanym, dodajemy sól i cukier.
Do gotującego się wywaru dodajemy przetarte pomidory, podsmażoną cebulę i czekamy, aż całość się zagotuje. Dodajemy ser mascarpone i całość miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz