środa, 29 czerwca 2016

Krem pomidorowy z serem mascarpone


Składniki:
  • cebula – 1
  • czosnek – 2 ząbki
  • pomidory – 6 świeżych
  • cukier – 1/2 łyżeczki
  • kostka rosołowa – 1
  • pietruszka – 1
  • marchewka – 1
  • por – 1
  • ser mascarpone – 250 g
  • masło klarowane lub olej – 1 łyżka
  • sol, pieprz – do smaku
  • groszek ptysiowy - 100 - 200 g
Przygotowanie:
Pomidory kroimy na ćwiartki, zalewamy taką ilością wody, aby je przykryć. Gotujemy, aż będą rozgotowane i przecieramy je przez sitko. 
Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy obraną i pokrojoną pietruszkę, marchewkę i por. Wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy, aż  warzywa będą miękkie.
Cebulę podsmażamy wraz z czosnkiem na maśle klarowanym, dodajemy sól i cukier. 
Do gotującego się wywaru dodajemy przetarte pomidory, podsmażoną cebulę i czekamy, aż całość się zagotuje. Dodajemy ser mascarpone i całość miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz