- mąka pszenna – 200 g
- masło – 100 g
- zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
- zimna woda– 30 - 50 ml
- sól – szczypta
Masło siekamy z mąką, ziołami i solą aż zrobią się okruszki. Dodajemy po trochu wodę i wyrabiamy szybko ciasto, aż zrobi się jednolite. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Ciasto po wyjęciu rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę do tarty. Widelcem dziurkujemy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut, aż ciasto zacznie zmieniać kolor.
Farsz:
- cebule – 3
- starty żółty ser – 80 g
- jajka – 2
- śmietana 30 - 36% – 100 ml
- sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie – do smaku
- olej rzepakowy – do smażenia
Cebule obieramy i kroimy.
Na patelnię wlewamy 3 - 4 łyżki oleju i smażymy cebulę, aż się zeszkli. Zmniejszamy gaz i cebulę doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i zostawiamy - co jakiś czas mieszając - na około 10 minut, studzimy.
Do przestudzonej cebuli dodajemy 3/4 sera i mieszamy. Wykładamy na upieczony spód ciasta.
Śmietanę mieszamy z jajkami i wylewamy na masę. Posypujemy resztą sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz