wtorek, 21 czerwca 2016

Szarlotka tatrzańska




Kruche ciasto:
  • mąka pszenna – 500 g
  • masło – 250 g
  • cukier puder – 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • żółtka – 2
  • kwaśna śmietana 18% – 2 łyżki
Wszystkie składniki dokładnie siekamy, szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30-60 minut. 
2/3 schłodzonego ciasta wykładamy na formę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy i podpiekamy przez około 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa jabłkowa:
  • jabłka – 2 - 3 kg
  • cynamon – 2 - 3 łyżeczki
  • cukier –  do smaku (można pominąć, jeśli jabłka są słodkie)
  • bułka tarta – do podsypania
Jabłka myjemy, obieramy, dzielimy na ćwiartki, następnie kroimy w cienkie plasterki (najszybciej robotem kuchennym, wtedy uzyskamy równe plasterki, czego u mnie brak). Dodajemy do smaku cukru i cynamonu, mieszamy.
Podpieczone kruche ciasto posypujemy obficie bułką tartą (kilka łyżek), by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wykładamy jabłka, posypujemy startą na tarce pozostałą częścią (1/3) ciasta.
Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 160 - 180ºC. 
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz