Kruche ciasto:
- mąka pszenna – 500 g
- masło – 250 g
- cukier puder – 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- żółtka – 2
- kwaśna śmietana 18% – 2 łyżki
Wszystkie składniki dokładnie siekamy,
szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30-60 minut.
2/3 schłodzonego ciasta wykładamy na formę o
wymiarach 25 x 40 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy i podpiekamy przez około 10
- 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa jabłkowa:
- jabłka – 2 - 3 kg
- cynamon – 2 - 3 łyżeczki
- cukier – do smaku (można pominąć, jeśli jabłka są słodkie)
- bułka tarta – do podsypania
Jabłka myjemy, obieramy, dzielimy na ćwiartki, następnie kroimy w cienkie plasterki
(najszybciej robotem kuchennym, wtedy uzyskamy równe plasterki, czego u mnie brak). Dodajemy do smaku cukru i cynamonu, mieszamy.
Podpieczone kruche ciasto posypujemy obficie bułką tartą
(kilka łyżek), by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wykładamy
jabłka, posypujemy startą na tarce pozostałą częścią (1/3) ciasta.
Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 160 - 180ºC.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz