Spód ciasta:
- miękkie masło – 100 g
- maślane herbatniki – 1050 g
Ciasteczka kruszymy na drobny proszek, następnie rozcieramy w palcach z miękkim masłem do konsystencji mokrego piasku.
Formę do ciasta o średnicy 19 cm wykładamy papierem do pieczenia, na to układamy ciasteczkową masę i dokładnie uklepujemy na spodzie formy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Masa serowa:
- miękkie masło – 50 g
- chudy twaróg – 500 g
- cukier – 100 g
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- jajka – 3
Wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy na gładką masę (gdy masa się rozwarstwi, możemy zmiksować ją blenderem). Przelewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do piekarnika na 45 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Galaretka:
- galaretka truskawkowa – 1 opakowanie
- gorąca woda – 400 ml
- truskawki – około 400 g
Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Na wystudzonym serniku układamy truskawki i polewamy tężącą galaretką. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz