sobota, 11 czerwca 2016

Sernik z chudego twarogu z truskawkami i galaretką




Spód ciasta:
  • miękkie masło – 100 g
  • maślane herbatniki – 1050 g
Ciasteczka kruszymy na drobny proszek, następnie rozcieramy w palcach z miękkim masłem do konsystencji mokrego piasku. 
Formę do ciasta o średnicy 19 cm wykładamy papierem do pieczenia, na to układamy ciasteczkową masę i dokładnie uklepujemy na spodzie formy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

Masa serowa:
  • miękkie masło – 50 g
  • chudy twaróg – 500 g
  • cukier  100 g
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • jajka – 3
Piekarnik Rozgrzewamy do 160 stopni.
Wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy na gładką masę (gdy masa się rozwarstwi, możemy zmiksować ją blenderem). Przelewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do piekarnika na 45 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Galaretka:
  • galaretka truskawkowa – 1 opakowanie
  • gorąca woda – 400 ml
  • truskawki  około 400 g
Galaretkę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy na bok, a następnie do lodówki, żeby zaczęła delikatnie tężeć. 
Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. 
Na wystudzonym serniku układamy truskawki i polewamy tężącą galaretką. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz