niedziela, 10 kwietnia 2016

Rogaliki z Nutellą

Mimo tego, że rogaliki robiłam w ogromnym pośpiechu, to wyszły znakomite - delikatne, mięciutkie i smaczne. Możemy także nadziewać marmoladą lub dżemem - wedle upodobania. Do cista nie dodałam cukru, dlatego rogaliki przed podaniem polecam posypać dużą ilością cukru pudru.




Składniki na ciasto:

  • mąka – 4 szklanki
  • margaryna – 250 g
  • jajko – 1
  • śmietana 18% – szklanka
  • sól – szczypta
  • drożdże – 5 g 
Ponadto:
  • Nutellado nadziewania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie. Wstawiamy do lodówki na 20 minut. 
Po tym czasie z ciasta formujemy 5-6 kulek. Każdą rozwałkowujemy na okrągły placek, podsypując lekko mąką. Placki kroimy na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie w jego szerszej części układamy po łyżeczce Nutelli. Zwijamy od szerszego końca formując rogaliki.
Rogaliki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut lub na lekko złoty kolor.  
Gotowe rogaliki dodatkowo możemy posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz