sobota, 26 marca 2016

Kukułka

Przepis na ciasto mam od koleżanki z pracy. U niej wszyscy domownicy się nim zachwycają, sprawdziłam na swoich. I jak? Ta bomba kaloryczna jest bardzo, bardzo dobra. Wyczuwalny jest alkohol więc bądźmy ostrożni częstując dzieci. Zawsze możemy zmniejszyć proporcje tak, aby wszyscy mogli spróbować.



Biszkopt ciemny:

  • jajka – 5 dużych
  • mąka tortowa – 3 łyżki
  • kakao – 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  • cukier – 3/4 szklanki

Do miseczki przesiewamy przez sitko mąki oraz kakao.
Białka miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec wsypujemy powoli cukier i miksujemy około 2 minuty. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najmniejszych obrotach. Dodajemy w kilku partiach przesiane składniki. Bardzo delikatnie mieszamy, aby jak najmniej opadłą piana z białek.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy surowe ciasto i pieczemy w temperaturze 180 przez około 30 minut. Studzimy i przekrawamy na dwa biszkopty.

Biszkopt jasny:
  • jajka – 4
  • mąka tortowa – 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • cukier – 1/2 szklanki
Do miseczki przesiewamy przez sitko mąkę tortową i ziemniaczaną.
Białka miksujemy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najmniejszych obrotach. Dodajemy w kilku partiach przesiane składniki. Bardzo delikatnie mieszamy, aby jak najmniej opadłą piana z białek.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy surowe ciasto i pieczemy w temperaturze 180 przez około 25 minut. Studzimy.

Rwiemy na kawałki, wielkości mniej więcej 2 x 3 cm.

Poncz:
  • kawa rozpuszczalna – 3 łyżki
  • cukier – 1/2 szklanki
  • czekolady mleczne – 2
  • czekolada gorzka – 1
  • wódka – 5 kieliszków
Wszystkie składniki dajemy do garnuszka. Rozpuszczamy i studzimy.

Bita śmietana:
  • śmietana kremówka 30 %  – 1 litr
  • cukier puder – 2 łyżki
  • żelatyna – 3 łyżeczki
  • gorąca woda – 1/5 szklanki
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy przesiany cukier puder i niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Miksujemy

Ponadto:
  • polewa czekoladowa
Ułożenie warstw:
Na ciemny biszkopt wykładamy 1/2 bitej śmietany. Na to układamy kawałki jasnego biszkoptu. Polewamy ostudzonym ponczem i wykładamy pozostałą część bitej śmietany. Na to kładziemy ciemny biszkopt. Całość polewamy polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz