Przepis na ciasto mam od koleżanki z pracy. U niej wszyscy domownicy się nim zachwycają, sprawdziłam na swoich. I jak? Ta bomba kaloryczna jest bardzo, bardzo dobra. Wyczuwalny jest alkohol więc bądźmy ostrożni częstując dzieci. Zawsze możemy zmniejszyć proporcje tak, aby wszyscy mogli spróbować.
Biszkopt ciemny:
- jajka – 5 dużych
- mąka tortowa – 3 łyżki
- kakao – 2 łyżki
- mąka ziemniaczana – 1 łyżka
- cukier – 3/4 szklanki
Do miseczki przesiewamy przez sitko mąki oraz kakao.
Białka miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec wsypujemy powoli cukier i miksujemy około 2 minuty. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najmniejszych obrotach. Dodajemy w kilku partiach przesiane składniki. Bardzo delikatnie mieszamy, aby jak najmniej opadłą piana z białek.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy surowe ciasto i pieczemy w temperaturze 180 przez około 30 minut. Studzimy i przekrawamy na dwa biszkopty.
Białka miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec wsypujemy powoli cukier i miksujemy około 2 minuty. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najmniejszych obrotach. Dodajemy w kilku partiach przesiane składniki. Bardzo delikatnie mieszamy, aby jak najmniej opadłą piana z białek.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy surowe ciasto i pieczemy w temperaturze 180 przez około 30 minut. Studzimy i przekrawamy na dwa biszkopty.
Biszkopt jasny:
- jajka – 4
- mąka tortowa – 2 łyżki
- mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- cukier – 1/2 szklanki
Do miseczki przesiewamy przez sitko mąkę tortową i ziemniaczaną.
Białka miksujemy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najmniejszych obrotach. Dodajemy w kilku partiach przesiane składniki. Bardzo delikatnie mieszamy, aby jak najmniej opadłą piana z białek.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy surowe ciasto i pieczemy w temperaturze 180 przez około 25 minut. Studzimy.
Rwiemy na kawałki, wielkości mniej więcej 2 x 3 cm.
Białka miksujemy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najmniejszych obrotach. Dodajemy w kilku partiach przesiane składniki. Bardzo delikatnie mieszamy, aby jak najmniej opadłą piana z białek.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy surowe ciasto i pieczemy w temperaturze 180 przez około 25 minut. Studzimy.
Rwiemy na kawałki, wielkości mniej więcej 2 x 3 cm.
Poncz:
- kawa rozpuszczalna – 3 łyżki
- cukier – 1/2 szklanki
- czekolady mleczne – 2
- czekolada gorzka – 1
- wódka – 5 kieliszków
Bita śmietana:
- śmietana kremówka 30 % – 1 litr
- cukier puder – 2 łyżki
- żelatyna – 3 łyżeczki
- gorąca woda – 1/5 szklanki
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy przesiany cukier puder i niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Miksujemy.
Ponadto:
- polewa czekoladowa
Ułożenie warstw:
Na ciemny biszkopt wykładamy 1/2 bitej śmietany. Na to układamy kawałki jasnego biszkoptu. Polewamy ostudzonym ponczem i wykładamy pozostałą część bitej śmietany. Na to kładziemy ciemny biszkopt. Całość polewamy polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz