niedziela, 17 kwietnia 2016

Sernik na zimno z czarnymi porzeczkami

Jest to mój pierwszy sernik na zimno i bardzo mi smakuje. Świetne połączenie sera z lekko kwaskowatymi czarnymi porzeczkami, mniam.




Spód:

  • ciastka maślane – 140 g
  • masło – 60 g

Ciastka kruszymy na pył, dodajemy roztopione masło, mieszamy. 
Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. 
Masę ciasteczkową wciskamy w dno tortownicy, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.


Masa serowa:

  • twaróg półtłusty lub tłusty zmielony dwukrotnie – 700 g
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • śmietana kremówka lub jogurt naturalny – 125 g
  • cukier – 200 g
  • żelatyna – 2 czubate łyżki rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
  • czarna porzeczka – 250 g
  • + dodatkowo cukier do dosłodzenia warstwy z porzeczką – 120 g

Twaróg miksujemy z cukrem, kremówką i sokiem z cytryny. Dodajemy ciepłą, rozpuszczoną żelatynę. Cały czas miksujemy, by nie zrobiły się grudki.
Czarną porzeczkę miksujemy blenderem.
Masę serową dzielimy na 2 części, do jednej z nich dodajemy czarną porzeczkę, dodatkowo dosładzamy do smaku.
Na masę z ciastek wylewamy masę serową jasną i chłodzimy przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie nakładamy warstwę z porzeczką i chłodzimy przez noc w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz